Nova toplana u Somboru

Bez autora
Oct 27 2011

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić danas je u Somboru pustio u rad novu toplanu, izgrađenu sredstvima kredita Nemačke kreditne banke za obnovu i razvoj “KfW” i pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja. Toplana snage 30 megavata raspolaže sa tri kotla po 10 MW koji su poslednja reč tehnike, i sa mogućnošću ugradnje još jednog ovakvog kotla, obezbediće grejanje za oko 4.000 objekata u Somboru, od kojih su dve trećine stanovi, a jednu trećinu čine poslovni objekti, škole i druge institucije. Ukupna vrednost izgradnje nove somborske toplane iznosi pet miliona evra, a oprema za ovu savremeni pogon vredna je gotovo tri miliona evra, od kojih 640.000 evra čini donacija, dok je iz povoljnog kredita “KfW” ostvareno 2,32 miliona evra. Rok vraćanja kredita je 12,5 godina, period odgode plaćanja 2,5 godine, a kamatna stopa iznosi dva procenta godišnje. Pokrajinska Vlada preko Fonda za kapitalne investicije uložila je 46,8 miliona dinara a ukupna vrednost radova izvedenih na novoj toplani, koje su izveli radnici i stručnjaci domaćih firmi, iznosi 144,5 miliona dinara.

Nova toplana u SomboruPredsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić danas je u Somboru pustio u rad novu toplanu, izgrađenu sredstvima kredita Nemačke kreditne banke za obnovu i razvoj “KfW” i pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja.

Toplana snage 30 megavata raspolaže sa tri kotla po 10 MW koji su poslednja reč tehnike, i sa mogućnošću ugradnje još jednog ovakvog kotla, obezbediće grejanje za oko 4.000 objekata u Somboru, od kojih su dve trećine stanovi, a jednu trećinu čine poslovni objekti, škole i druge institucije.

Ukupna vrednost izgradnje nove somborske toplane iznosi pet miliona evra, a oprema za ovu savremeni pogon vredna je gotovo tri miliona evra, od kojih 640.000 evra čini donacija, dok je iz povoljnog kredita “KfW” ostvareno 2,32 miliona evra. Rok vraćanja kredita je 12,5 godina, period odgode plaćanja 2,5 godine, a kamatna stopa iznosi dva procenta godišnje. Pokrajinska Vlada preko Fonda za kapitalne investicije uložila je 46,8 miliona dinara a ukupna vrednost radova izvedenih na novoj toplani, koje su izveli radnici i stručnjaci domaćih firmi, iznosi 144,5 miliona dinara.

Instalacije i oprema u novoj toplani dobavljena je od vodećih evropskih i svetskih proizvođača, i predstavlja ono najsavremenije u ovoj oblasti.

Toplana je opremljena tako da može da koristi kako gas, tako i mazut, a koristi poseban sistem koji obezbeđuje veliku uštedu i kada se radi o vodi u sistemu daljinskog grejanja, što je od posebne važnosti ako se zna koliko je neracionalan i skup bio dosadašnji sistem, upravo kada je potrošnja vode u sistemu grejanja u pitanju. Pored vrhunske efikasnosti i sigurnosti čitavog sistema, koji je pod stalnim nadzorom, u izgradnji su primenjeni najviši ekološki standardi, jer će između ostalog, u toplani biti korišćen kvalitetan nisko-sumporni mazut.

Izgradnja somborske toplane je jedna od najznačajnijih ovogodišnjih investicija u ovoj pokrajini. Radi se o pravom infrastrukturnom servisu namenjenom, sa jedne strane svim ulagačima i poslovnim objektima, i sa druge strane svim građanima Sombora, jer savremeno postrojenje nove toplane, od starta donosi uštede veće od dvadeset procenata.

Kako su u gradnji primenjeni najviši evropski standardi dobijeno je efikasno, moderno, štedljivo i ekološki bezbedno postrojenje koje će pružati najbolje usluge i svim budućim ulagačima, jer se nalazi u neposrednoj blizini buduće industrijske zone u Somboru i predstavlja jedan od važnih preduslova za buduće investicije. Procenat energetske iskoristivosti u toplani je 95 posto, što je vrednost iznad evropskih standarda efikasnosti u korišćenju energenata u sličnim postrojenjima. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik